Google + Facebook Twitter Youtube Pinterest Instagram Akvárium-bútor Könyvjelző   

 
Akvárium és Terrárium referenciák
 
 
 


Egyedei akvárium.hu
E-mail: info@egyediakvarium.hu
Telefon: +36-30 869-28-28Bútorválasztási tanácsok

Ez a rövid leírás segítséget nyújthat Önnek, hogy az akváriumához megfelelő bútort kiválassza és elkészíttesse.

 Harmonizálás a meglévő bútorokkal
Fontos, hogy ha a bútor már meglévő enteriőrbe kerül, akkor harmonizáljon a többi bútorral. Természetesen az akvárium miatt más lesz a funkciója és a kialakítása, mint a többi bútornak, ugyanakkor illeszkednie kell az összképbe. Sokszor előfordul, hogy az akvárium bútor kinézetére nem fektetnek elegendő  hangsúlyt, és így egy stílusban teljesen más kinézetű bútorelem kerül a térbe, így az nem illeszkedik az enteriőrbe. Ahelyett, hogy kiemelné a rajta lévő akváriumot, inkább rontja az összképet. Ezért fontos, hogy a színeket megfelelően válasszuk ki. Az ajtók formája, esetleg mintája és a fogantyúk kinézetének az összhangja elengedhetelen. A velünk történő egyeztetés alkalmával kézzel fogható színskálákat viszünk magunkkal, így a szín kiválasztása egyszerűsödik.

Felépítés, funkció, kinézet
Fontos tudni, hogy milyen funkcióval szeretnénk ellátni a bútort, azaz milyen kiegészítőket szeretnénk benne eltárolni. Így tárolás szempontjából polcos, ajtós és fiókos elemeket lehet kombinálni a bútoron, esetleg nyitott részekkel lehet megtörni a nagy felületeket, ahova dísztárgyat tud elhelyezni, hogy még szervesebb részévé tegye a bútort a helyiségnek. A bútor mérete és felépítése nagyban függ a ráhelyezett akvárium méretétől, típusától, súlyától. Egyes bútorokban az akváriumhoz tartozó szűrőrendszerek vannak beépítve, így annak helyigényével is kell számolni. A bútorhoz az áramellátást is meg kell oldani a különböző elektromos berendezésekhez és a világításhoz. Az ajtók darabszámát az akvárium mérete nagyban meghatározza. Az ajtók kivetőpántjai maximum 60cm szélességű ajtókra vannak tervezve. Így  ha 120cm-nél szélesebb a szekrényünk, akkor 3 ajtó, fiókos elem vagy nyitott elem szükséges középre.

Műszaki kialakítás
Figyelni kell arra, hogy egyes nagy súlyú akváriumoknál már szükséges fém merevítőváz, mert maga a bútor anyaga nem bírná meg az akvárium összsúlyát. Ezek a fém vázelemek persze a bútoron belül vannak elrejtve, burkolva. A bútorokat mérettől és a ráhelyzett súlytól függően különböző típusú szintező lábakkal kell ellátni. Ezeknek az a szerepe, hogy a padlózat egyenlőtlenségeit ki tudjuk küszöbölni. Ezek a lábak a lábazat mögé vannak elrejtve, vagy látható díszlábak. Ha van lehetőség, érdemes a bútort a falhoz rögzíteni a stabilitás érdekében.